Παναγία Τήνου

ieros  naos

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας απότελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και τον συχνότερο προσκυνηματικό προορισμό εντός Ελλάδος. Το νησί της Τήνου είναι άρρηκτα δεμένο με το Ναό της Μεγαλόχαρης και για πολλούς ταυτίζονται. Όποιος ζήσει το νησί αντιλαμβάνεται ότι μια γενίκευση δεν μπορεί να αποδώσει τη σχέση του ντόπιου με το Ναό που είναι βαθιά προσωπική. Ο ίδιος ο Ναός αναφέρεται μεταξύ των τηνιακών ως "Παναγία".

Περισσότερα

Μοναστήρια

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ:

ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ:

Ιερά Μονή Θεοτόκου (Κεχροβούνι)

IMG 5969

Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ή το Μοναστήρι της Κυρίας τών Αγγέλων) ιδρύθηκε τον 10ο ή 11ο αι. και αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα μοναστήρια του Ελλαδικού χώρου.

Περισσότερα

Μονή Αγίας Τριάδας (Γύρλα Χώρας)

DSC00006

Η Αγία Τριάδα (Γύρλα) αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα της Τήνου.

Περισσότερα

 

Μονή Κυρά Ξένης (Πάνορμος)

DSC00001

Η μονή της Κυρά Ξένης, που πλέον δεν λειτουργεί, είναι χτισμένη σε σημείο με μοναδική θέα του Πανόρμου.

Περισσότερα

 

Μονή Καταπολιανής (Υστέρνια)

DSC00083

Το γυναικείο μοναστήρι μοναστήρι της Παναγίας της Καταπολιανής, που πλέον δεν λειτουργεί, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού.

Περισσότερα

Παναγία Βουρνιώτισσα (Αγάπη)

Vourniotissa

Η Παναγίας η Βουρνιώτισσα βρίσκεται 4 χλμ βόρεια του χωριού Αγάπη, χτισμένη δίπλα από το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που προϋπήρχε

Περισσότερα

 

Αγία Βαρβάρα (Σμόβολο Χώρας)

Ag.Varvara

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι εντυπωσιακός τόσο για το μέγεθος όσο και για την αρχιτεκονική του. Το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας διαρκεί ουσιαστικά ολόκληρο τον χρόνο!

Περισσότερα

 

Μονή Ουρσουλινών (Λουτρά)

DSC03068

Το 1704 οι πρώτες Ουρσουλίνες μοναχές φτάνουν στην Τήνο, ενώ το 1862 ιδρύεται το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι στο χωριό Λουτρά

Περισσότερα

Μονή Ιησουϊτών (Λουτρά)

IMG 3933

Το μοναστήρι των Ιησουϊτών ιδρύθηκε το 1670 με έδρα την τότε πόλη του Εξωμβούργου και αποτέλεσε την πρώτη καθολική μονή του νησιού.

Περισσότερα

 

Μονή Φραγκισκανών (Μέση)

Agios Fragkiskos Tinos 01

Το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών ιδρύθηκε από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, στις αρχές του 13ου αιώνα. Στην Τήνο, οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν το 1698.

Περισσότερα

 

Μονή Ιεράς Καρδίας του Ιησού (Εξώμβουργο)

Iera Kardia

Το Μοναστήρι της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο της Τήνου, θεωρείται από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλαδικής Καθολικής Εκκλησίας.

Περισσότερα

 

Παναγία Βρυσιώτισσα (Άγιος Ρωμανός)

001

Ο ναός της Παναγίας στο Βρυσί ("Η Παναγία η Βρυσιώτισσα") αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο Θεομητορικό προσκύνημα της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου.

Περισσότερα 

Εκκλησίες

Η Τήνος διαθέτει 1300 περίπου εκκλησίες και ξωκλήσια. Ορθόδοξες ή Καθολικές, καθέδρες ή μικρά εκκλησάκια, ξεχωρίζουν για την απλότητα και την καλαισθησία τους και αντανακλούν τη βαθιά ανάγκη του ντόπιου για προσωπική επαφή με το Θείο.